Stop med snus – sådan kommer du i gang
Hvis du overvejer at holde op med at anvende snus eller måske allerede er godt i gang, ved du med garanti, at det kan være en hård proces at komme igennem. Når der er tale om en afhængighed, er det ganske enkelt svært at bryde med de faste mønstre og at vænne kroppen af med de dårlige vaner. Et snusstop vil typisk give abstinenser, påvirke dit humør eller medføre andre bivirkninger. Der er heldigvis kun tale om en periode, indtil kroppen får vænnet sig til ikke længere at skulle have snus.
Her på siden kan du læse mere om, hvordan du kan komme i gang med et snusstop, fordelene ved et snusstop og de forskellige faser, som du kommer igennem. Vi fortæller dig selvfølgelig også mere om de bivirkninger, du kan opleve ved et snusstop.
Afhængighed og snus
Det ligger til vores natur, at vi kan blive afhængige af ting. Nikotin er en af de primære årsager til danskeres afhængighed. Årsagen er, at nikotinen aktiverer hjernens belønningssystem, hvormed hjernen begynder at tro, at snus er en nødvendighed for dig. Det forklarer, hvorfor det føles rart at indtage snus – men faktisk bliver hjernen snydt. Det er til gengæld også årsagen til, at du typisk får mere og mere trang til at indtage snus, hvilket kan gøre et snusstop endnu mere vanskeligt.
Tager du ikke snus i få uger, vil din hjerne begynde at vænne sig til den manglende nikotin. På den måde vil den selv stimulere belønningscentret i hjernen, men hver gang du indtager snus efter et snusstop, bliver hjernen snydt igen.
Snus kan være knyttet til gode oplevelser
For nogen er snus noget, der bliver brugt i forskellige situationer eller ved særlige anledninger. Det kan være sammen med venner eller til en aften i byen, og i så fald er der tale om en anden form for afhængighed. I stedet for at dit snusforbrug er en fysisk afhængighed, er denne type brug typisk en vanesag. Også vanesager kræver tid, når du vil indlede et snusstop, men i begge situationer kan det lade sig gøre at stoppe.
Sådan kommer du i gang med et snusstop
Når du vil i gang med et snusstop, er der nogle ting, som er vigtige at beslutte sig for. Det kan nemlig være svært at tage den endelige beslutning om, at det skal være slut med snus. Derfor er der tre punkter, som er vigtige for, at du kommer i mål:
- Sæt en fast stopdato.
- Få brudt dine vaner.
- Hold fast i dit snusstop.
Sæt en fast stopdato
Det vigtigste er, at du sætter dig en dato for, hvornår du vil begynde dit stop. Det kan være en vanskelig beslutning, men her gælder det om, at du bliver bevidst om dine grunde til at stoppe. Du kan med fordel spørge dig selv om, hvorfor du gerne vil stoppe og notere tankerne ned på et papir eller på din telefon.
Få brudt dine vaner
Det er vigtigt at kende til dine snusvaner, så du nemmere kan bryde med dem i din hverdag. Det kan være, at du typisk tager snus på særlige tidspunkter på dagen, eller når du er i et bestemt humør. Du kan bryde vanerne ved at bruge en række forskellige teknikker:
- Fortæl dine venner og din familie om dit snusstop.
- Vent fem minutter, når du oplever følelsen af at ville tage snus, og se, om din trang forsvinder.
- Erstat snus med noget andet, f.eks. tyggegummi eller pastiller.
Hold fast i dit snusstop
Husk, at du ikke kun skal komme godt igennem de første par dage. Hvis dit snusstop skal holde på den lange bane, skal du sørge for at holde fast i det. Når du stopper med at tage snus, vil du opleve abstinenser, der ofte kommer i små perioder af 5-7 minutters varighed. Disse forsvinder i løbet af to til fire uger. Når abstinenserne melder sig, kan det være en god idé at holde sig beskæftiget, f.eks. ved at ringe til en ven eller gå en tur.
Fordele ved et snusstop
Der er en række gode fordele ved at skrotte snus. Først og fremmest er nikotin skadeligt for kroppen, da det kan være sygdomsfremkaldende og have en negativ effekt på din sundhed. Dette er en af de største grunde til at stoppe med at tage snus. Derudover er det dyrt for pengepungen at tage snus.
For nogle bliver det også en hæmsko i forhold til det sociale liv, idet man trækker sig for at tage snus i stedet for at være sammen med sine venner. Du vil ligeledes mærke en fysisk fordel i form af, at hjernens eget belønningscenter begynder at fungere af sig selv, hvilket vil give dig mere glæde i hverdagen.
Snusstop i faser – abstinenser og bivirkninger
Kigger man på hele processen bag et snusstop, er det den første måned, der er den mest intensive og hårdeste at komme igennem. Her gennemgår vi nogle af faserne, så du kan være godt forberedt på, hvordan et snusstop kan opleves, og hvordan du kommer igennem det.
1-5 timer efter
Din puls falder efter de første 20 minutter, og du vil opleve de første tegn på lyst til at tage snus igen. Din krop vil være udfordret allerede nu, hvis du tager snus på daglig basis.
Et døgn efter
Efter det første døgn er kroppen allerede godt på vej. Dog vil du opleve de første abstinenser i form af uro, trang til snus, humørsvingninger, hovedpine og rastløshed. Du kan med fordel prøve at bruge tiden på andre ting, der leder tankerne væk.
1-2 uger
Du vil løbende opleve abstinenser, men disse aftager lige så stille. Den første uge er typisk den hårdeste, men din trang bliver mindre og mindre. I denne periode kan du opleve abstinenser som irritation, trang, nedtrykthed og træthed, men i løbet af disse to uger begynder det at gå den rigtige vej.
2-12 uger
Efter en længere periode har hjernen lært at regulere sit belønningscenter igen. Du vil opleve, at din krop har det bedre fysisk, og at du ikke bliver nødt til at vælge snusen til over dine venner eller din familie. Du vil også opleve, at du får mere energi og bliver belønnet af hjernen helt automatisk.
Fandt ikke hvad du ledte efter?
Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!