Forbindelsen mellem alkohol og rygning

Kigger man på forskellige undersøgelser af dannelsen af rygevaner, ser man hurtigt en tendens til, at folk ofte starter med at ryge, samtidig med at de begynder at drikke. Det er også ofte i situationer, der involverer alkohol, at smøgerne dukker frem ved bordet. Der er altså en klar forbindelse mellem alkohol og rygning, men hvad består denne forbindelse af, og hvordan opstår den?

Der er undersøgelser, som tyder på, at nikotin har en indflydelse på, hvordan vores hjerner reagerer på alkohol, og det kan altså have betydning for, hvor meget alkohol vi drikker, mens vi samtidig ryger. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på denne forbindelse mellem alkohol og rygning.

Hvad er en festryger?

Alkohol og rygning går ofte hånd i hånd, fordi mange rygere påbegynder deres rygevaner, samtidig med at de begynder at drikke. Det sker for eksempel til fester, hvor mange unge bliver såkaldte festrygere. Festrygere er en betegnelse for mennesker, der ryger i sociale sammenhænge som fester og ryger mindre end 10 cigaretter om dagen.

Oftest starter unge rygere netop som festrygere – måske fordi deres venner også ryger, og de derfor kan føle sig pressede til også at begynde. Dette pres kan især være nemmere at give efter for, når der kommer alkohol ind i billedet. Men efterhånden som kroppen vænnes til mængden af nikotin, stiger behovet for cigaretter. Det kan betyde, at man går fra at ryge en gang imellem til fester til at ryge regelmæssigt.

Hvilken effekt kan rygning og alkohol have på kroppen?

Både rygning og indtagelsen af alkohol er vaner, som kan være svære at bryde. Man har nemlig at gøre med stærkt afhængighedsdannende vaner, som samtidig kan have stor indflydelse på ens helbred. Ryger man cigaretter, har man nemlig større risiko for at udvikle helbredstruende sygdomme såsom kræft, og drikker man alkohol, kan man udvikle sygdomme og problemer med for eksempel lever, hjerte og endda ens kognitive funktioner.

Hvorfor er der færre i dag, som ryger, når der kommer alkohol på bordet?

Over de seneste par årtier har man set et generelt fald i antallet af rygere, og det gælder også de mennesker, som fortrinsvis ryger, når der kommer alkohol på bordet. Dette fald er resultatet af en dedikeret indsats for at få nedbragt antallet af rygere. De forskellige tiltag har resulteret i eksempelvis prisstigninger på cigaretter samt rygeforbud mange offentlige steder.

Det er især rygeforbuddet, som har forårsaget, at antallet af rygere i Danmark er faldet. Nu kan man nemlig ikke længere ryge på for eksempel skoler, uddannelsessteder og andre offentlige steder, og ofte vil man heller ikke kunne ryge på restauranter samt barer – hverken indendørs eller udendørs.

Disse tiltag har gjort rygning meget mindre synligt i det offentlige rum og har på den måde også bevirket, at rygning er blevet mindre normalt. Det har i høj grad haft indflydelse på, hvor mange unge mennesker der begynder at ryge både til fester og i hverdagen.

Giv et kald

+45 26 22 07 07

Åbningstider

Hverdage 08-22 & Weekend 09-15

Fandt ikke hvad du ledte efter?

Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!