Regler, info og aldersgrænse for snus

Snus er i de seneste år blevet en kendt tobakstype i Danmark. Det er et afhængighedsskabende produkt, og derfor er der flere ting, som er vigtige at vide om indtagelse af snus og om, hvad der sker i kroppen, når den optager snus.

Hvad er snus?

Snus er en tobakstype, der indtages ved at putte tobak op under læben. Det består af en fin type tobak og indeholder blandt andet stoffer som cadmium og nikkel, der kan være med til at fremkalde kræft. Snus indeholder også masser af nikotin, som vil gøre kroppen afhængig af snus. Når snus ligger under læben, trænger stofferne i snusen ud i spyttet og bliver derefter optaget i mundslimhinden og blodet. Blodet fører stofferne fra snusen videre til hjernen og andre dele af kroppen.

Mange børn og unge er tiltrukket af den røgfrie snus, som også kan fås med forskellige smage og dufte, og derfor er det i Danmark blevet ulovligt at sælge og importere snus. Det er dog stadig lovligt at købe tyggetobak, som på mange måder minder om almindelig snus. Aldersgrænsen for snus, der kan tygges, er 18 år.

Snus er stærkt vanedannende

Snus er et relativt nyt tobaksprodukt på det danske marked. Oprindeligt har snus primært været udbredt i Sverige, hvor der er en lang historie for at bruge den røgfrie tobak. Den svenske snus blev opfundet i 1700-tallet og har siden da været en udbredt måde at bruge tobak på i nabolandet mod nord.

Fordi snus indeholder store mængder nikotin, er det yderst nemt at blive afhængig af. Faktisk findes der nogle typer af snus, som indeholder større mængder nikotin end cigaretter. Hvis kroppen ikke er vant til at blive udsat for store mængder nikotin, kan det være en ubehagelig oplevelse at tage snus. Opkast, hovedpine og kvalme er blandt nogle af de reaktioner, kroppen kan have. På længere sigt mistænkes nikotinen i snus for at have en negativ påvirkning på især unges hjerner, ligesom det kan være kræftfremkaldende og være svært at stoppe med at anvende.

Først i de senere år er snus begyndt at vinde udbredelse i Danmark, og derfor var det også først i 2016, at der kom en snuslov, som gjorde det ulovligt at sælge snus i Danmark. Aldersgrænsen for snus af typen, der hedder tyggetobak, er i dag 18 år.

Aldersgrænse for snus i Sverige

I Danmark kan du ikke gå ind i en butik og købe en pakke snus til at sætte under læben. Det er forbudt at sælge og importere snus i Danmark. Der findes dog en anden type snus, som er tilladt at købe i Danmark. Tyggetobak minder meget om snus, idet det også indeholder nikotin og tobak, men det skal tygges for at blive optaget i kroppen. Aldersgrænsen for snus af denne type er 18 år.

Hvis du alligevel er stødt på almindelig snus i Danmark, kan det måske være snus, som en privatperson har importeret til Danmark. Det er tilladt at importere snus til eget forbrug. I Sverige er det ulovligt at sælge tobaksprodukter til personer under 18 år. Aldersgrænsen for snus i Sverige er altså 18 år.

Snus er røgfri tobak

Fordi der findes flere typer af snus, kan du også støde på betegnelsen ”røgfri tobak”. Begrebet dækker over alle de typer af tobak, der indtages oralt. Både almindelig snus og tyggetobak går under den betegnelse. Flere undersøgelser tyder på, at udbredelsen af røgfri tobak er stigende blandt unge i Danmark.

En undersøgelse lavet af Sundhedsstyrelsen viser, at 9 procent af pigerne og 13 procent af drengene i aldersgruppen 15 til 17 år bruger røgfri tobak. Det til trods for, at aldersgrænsen for snus, som tygges, er på 18 år i Danmark. Tendensen er kun stigende, og for mænd i alderen 18 til 24 år gælder det, at hele 22 procent bruger røgfri tobak.

Hvordan stopper man med at bruge snus?

De fleste, som er afhængige af at bruge snus, synes, at det er svært at stoppe igen. Hvis du gerne vil slippe for din afhængighed af snus, er der alligevel en række råd, som du kan læne dig op ad:

  1. Beslut dig for en specifik dato, hvor du vil stoppe dit forbrug: Det bliver nemmere at forholde sig til et snusstop, hvis du har besluttet dig for en dato, hvor du lægger snusen på hylden. Mind også dig selv om, hvilke gode grunde der er til at stoppe forbruget af snus.
  2. Få nye vaner i hverdagen: At tage snus er for mange forbundet med nogle særlige ritualer, rutiner eller begivenheder. Er det for eksempel særligt svært at holde fingrene fra snusen til en god fest, kan du overveje, om du i den første periode af snusstoppet skal blive hjemme fra byturene.
  3. Tro på dig selv: For mange er det rigtig svært at holde fast i stoppet, når hele kroppen sukker efter sit normale forbrug af nikotin. Tro på, at det nok skal gå over, og hold fast, selvom det er svært.

Giv et kald

+45 26 22 07 07

Åbningstider

Hverdage 08-22 & Weekend 09-15

Fandt ikke hvad du ledte efter?

Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!